De economische groei in de eurozone is in het eerste kwartaal van dit jaar opnieuw licht versneld. Alleen Griekenland laat het afweten.
Dat maakte Europees statistiekbureau Eurostat woensdag bekend.
Gemiddeld boekten de eurolanden vorig kwartaal een groei van 0,4 procent ten opzichte van de laatste drie maanden van 2014. Daarmee was de groei 0,1 procentpunt sterker dan in het voorgaande kwartaal. Met die verbetering werd de lijn van de voorgaande kwartalen doorgezet. Daarin kwam de groei steeds een fractie hoger uit dan in de voorgaande periode.
Nederland zat met een groei van 0,4 procent in het eerste kwartaal precies op het gemiddelde van de eurozone.
In de hele Europese Unie kwam de groei vorig kwartaal ook uit op 0,4 procent. Daarmee lag de groei in de 28 lidstaten gemiddeld op hetzelfde peil als in het voorgaande kwartaal.
Duitse groei zwakker, Frankrijk sterker
Een reeks landen bracht de eigen economische groeicijfers naar buiten. Daaruit bleek dat Frankrijk het met een plus van 0,6 procent beter deed dan verwacht, terwijl de groei in Duitsland (0,3 procent) wat tegenviel.
Italië toonde een lichte groei, na een stagnatie in het voorgaande kwartaal. Spanje meldde onlangs al een vooruitgang met 0,9 procent in de eerste drie maanden van 2015.
De aanhoudende onzekerheid over de financiële toekomst van Griekenland zet een zware rem op de economie van het land. Die is in het eerste kwartaal van dit jaar opnieuw gekrompen, werd woensdag bekendgemaakt.
Krimp in Griekenland
De Griekse economie kromp vorig kwartaal met 0,2 procent ten opzichte van het voorgaande kwartaal, na een min van 0,4 procent in de laatste drie maanden van vorig jaar. Met de tweede achtereenvolgende krimp is opnieuw sprake van een recessie in het geplaagde Zuid-Europese land.
In het derde kwartaal van vorig jaar boekte Griekenland nog de sterkste groei van alle eurolanden. Die vooruitgang verdween de afgelopen maanden echter als sneeuw voor de zon, mede doordat de nieuwe Griekse regering er nog altijd niet in is geslaagd de hervatting van financiële steun van de andere eurolanden veilig te stellen.
Bron: ANP/Z24
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl